علم روانشناسی روحیات انسانها را برای دستهبندی افراد به گروههای مختلفی طبقهبندی میکند تا از به اشتراک قرار دادن یک سری ویژگیها شما را در چارچوب یکی از آن گروهها قرار داده و پیشنهادی برای داشتن زندگی بهتر و رنگ اتاق خواب ارائه کند. از نحوه صحبت کردن تا روی هم قرار دادن دستها، از بوی عطر تا رنگ مورد علاقه؛ همه اینها جز محدودیتهایی هستند که برای شما تعریف میکنند تا شما یکی را انتخاب کرده و خود را شبیه به آن فرض کنید. اما بر همه واضح است که با وجود بیش از هفت میلیارد انسان بر روی کره زمین، هفت میلیارد سلیقه متفاوت نیز وجود دارد.
پس کار درستی نیست که شما را محدود به رنگ یا بویی کنند که شبیه یک دسته انسان دیگر شوید. ولی نکته مهم در بحث روانشناسی و مهمتر از آن روانشناسی رنگها این است که از بین همه انسانها، بیشتر آنها علاقهمندند که چارچوبها و محدودههایی برایشان در نظر گرفته شود تا راحتتر مسیر خود را پیدا کنند، از این رو علم روانشناسی به کمک آنها آمده و موارد فوق را برای آنها تعیین و تصویر کرده است.
رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی باید چگونه باشد؟
از نگاه دیگر در حوزه روانشناسی، اعتقاد بر تأثیرگذاری عوامل بیرونی بر انسان بسیار مورد توجه قرار میگیرد. این موضوع به طور قطع قابل کتمان نیست که یکی از این عوامل رنگها و به خصوص رنگ اتاق خواب هستند.
از رنگ پیراهنی که میپوشید گرفته تا رنگ قاب موبایلتان، همه و همه از روحیات درونی شما و زندگی شخصی شما نشأت میگیرند. اهمیت این موضوع در مواردی به اوج خود میرسد که نمونه آن را میتوان در محیطهای درمانی جستجو کرد. ما نیز قصد داریم یکی از مهمترین محیطهایی که مدت زمان نسبتاً طولانی در آنجا سپری میکنید، یعنی اتاق خواب را مورد بررسی قرار دهیم، البته از نوع رنگی.
روانشناسی رنگ اتاق خواب
معمولا و در حالت عادی یک شخص آخرین محیطی که چشمانش بسته میشود و به خواب میرود، و اولین جایی که بعد از بیدار شدن از خواب مشاهده میکند، در کل فضای خانه و به صورت ریزبینانهتر، محیط اتاق خواب است. به همین منظور قصد داریم انواع رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی و تاثیری که میتوانند بر روی خواب و رفتار انسان داشته باشند را برای شما تشریح کنیم.
رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی باید چگونه باشد؟
انواع رنگها به جهت بررسی به دو دسته کلی رنگهای تیره و روشن تقسیم میشوند. سپس رنگهای هر دسته را به زیردسته های سرد و گرم تقسیم میکنیم و در مطالب آتی نیز هر یک از این رنگها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
تاثیر رنگ های تیره در اتاق خواب از نظر روانشناسی
شخص احساس راحتی، مالکیت و عدم بیقراری کرده و محیط را از آنِ خود میداند که در این حالت تمام خستگیهای خود را بیرون اتاق رها شده میبیند. کمی که در محیط قرار گرفت حس میکند مدت زمان زیادی در آن محل قرار داشته است و به سرعت با شرایط خو میگیرد؛ این موضع هم پیامد مثبت در پی دارد و هم منفی.
پیامد مثبت آن همانطور که گفته شد، سرعت تطابق بالا و راحتی بی حد و مرز، و پیامد منفی آن وابستگی به رنگهای تیره که باعث میشود در آینده شرایط انتخابی وی در زمینه رنگها محدودتر شود. یا این که شخص به محض ورود به اتاق با رنگهای تیره دچار احساس اضطراب و ناامنی کرده و به شدت خود را درگیر گذشته میبیند.
در این حالت نه تنها احساس راحتی از وی سلب میشود، بلکه با گذشت زمان بر استرسهای دورنی وی افزوده میشود. برای این که این موضوع این دسته از افراد را دچار مشکل نکند، بهتر است نور فراوانی به محیط تزریق شود تا زمانی که وقت خواب فرا رسید شخص با اختیار خود به تاریکی محیط بیافزاید؛ نه از روی اجباری که محیط به وی تحمیل میکند.
در مجموع باید بیان کنیم تعداد افرادی که برای اتاق خواب از رنگهای تیره استفاده میکنند کم کم رو به افزایش است و این موضع دلیلی جز حرکت به سمت دکوراسیونهای مدرن ندارد. البته هستند افرادی که برای تغییر و تنوع دست به استفاده از این رنگها میبرند. اگر شما نیز قصد دارید چنین انتخابی را امتحان کنید، بهتر است یک شب را در هتلی با این شرایط سپری کرده و حال و هوای محیط این چنینی را از نزدیک ببینید.
پیشنهاد نویسنده: انتخاب رنگ اتاق پذیرایی
تاثیر رنگ های روشن اتاق خواب از لحاظ روانشناسی
انتخاب اکثر افراد برای رنگ آمیزی یا چیدمان اتاق خواب استفاده از رنگهای روشن است. این رویه در ابتدا به صورت یک عادت و سپس بر اساس نظریههای روانشناسی ادامه پیدا کرده است. بیشتر افرادی که از آنها سؤال میشود چرا رنگ روشن برای اتاق خوابتان انتخاب کردید، این جمله را بیان میکنند که مگر میشود به اتاق خواب رنگ تیره زد! دلیل این حرف نیز نگرش منفی نسبت به رنگهای تیره در میان عموم افراد جامعه است.
چرا که بسیاری رنگهای تیره را نشانه افسردگی، ماتم و یا هنجار شکنی میدانند تا یک سلیقه شخصی. اما رنگهای روشن به نوبه خود سهم بیشتری در احساس خوشایند بودن محیط را بازی میکنند.
به طور مثال تمام اتاقهای استراحت مادرانی که فرزندان خود را در بیمارستان متولد میکنند روشن میباشد تا هر گونه تجمع آلودگی یا وجود ناهنجاری در محیط بلافاصله رویت شده و از بین برود. در محیط خانه نیز به همین صورت است؛ اتاق خواب با استفاده از رنگ روشن حس سر زندگی، روشنایی، شفافیت و همین طور نظافت را بیان میکند.
اما انتخاب یک رنگ از میان طیفهای رنگی موجود در دسته رنگهای روشن کار سادهای نیست چرا که در پس هر یک از رنگها، دنیایی از حرفها نهفته است. برای انتخاب رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی نوبت بررسی رنگهای سرد و گرم است. ابتدا باید بدانیم که به چه رنگهایی گرم و چه رنگهایی سرد میگویند:
- رنگهای سبز، آبی، فیروزهای، نقرهای و ترکیب هر یک از آنها با سفید به طوری که پایه رنگ حفظ شود را جز دسته رنگهای سرد طبقه بندی میکنند. ذات این رنگها آرامش بخش است و خاصیت اطمینان در خود دارا میباشند. برای اینکه در انتخاب رنگ اتاق خواب از لحاظ روانشناسی رنگهای سرد را انتخاب کنید، کار سختی پیش رو ندارید؛ چرا که پیش زمینه روحیات اکثر افراد این نوع رنگها را به خوبی درک کرده و با آن کنار میآید.
- رنگهای نارنجی، صورتی، قرمز، زرد و طلایی و ترکیب آنها با یکدیگر (و نه سفید) جز دسته رنگهای گرم تلقی میشوند. هیجان، انرژی، انگیزش و بیقراری از ویژگیهای درونی این دسته است که با اضافه کردن رنگ سفید و تلطیف آنها میتوان درجه این خاصیتها را کاهش داد.
در بین این رنگها تعدادی رنگ میانه هم وجود دارند که خاصیتهای منحصر به خودشان را دارا میباشند. مثلاً ارغوانی، بنفش و مانند اینها، نه جز سردها محسوب میشوند نه جز گرمها. به آنها رنگهای میانی گفته میشود. رنگهایی هم که از آنها با نام خنثی یاد میشود تأثیری در رنگهای سرد و گرم ندارند؛ مانند: قهوهای، خاکستری، توسی و مانند اینها.
فرض کنید میخواهید اتاق خوابتان را نارنجی، قرمز، زرد یا صورتی نمایید. اگر شخصی زود رنج و حساس هستید، اگر شخصیتی دارید که به سرعت عصبانی میشوید و اگر اتاق خواب را برای یک نوجوان در حال بلوغ آماده میکنید (دور بودن از هیجانات برای نوجوانان در سنین بلوغ توصیه اکید میشود)، به هیچ وجه رنگهای نارنجی و قرمز برای اتاق شما مناسب نیستند. اما در میان این رنگها صورتی و زرد ممکن است به کارتان بیاید.
هر چند در این بخش صورتی بیشتر برای رنگ اتاق خواب دخترانه مناسب بوده و برای جنسیت مردها همخوانی ندارد و تنها رنگ زرد میباشد که مسرتبخش و شادیآور است.
اما استفاده از صورتیهای بسیار ملایم که به گل بهی و رنگهای روشن مشابه نزدیک هستند، برای اتاق آقایان مجرد نیز پیشنهاد میشود. اتاق افراد متأهل نیز به سبک و سلیقه بانوان در منزل طراحی شده و رنگهای صورتی انتخاب اول آنهاست. دلیل خوبی هم برای این کار دارند؛ چرا که ارضای احساسات کودک درونشان با این رنگ امکانپذیر میشود. هر چه خانمها در خانه آرامش داشته باشند، خانه رؤیاییتری برای همسرانشان خواهند ساخت. پس هنگام انتخاب رنگ اتاق خواب نظر خانمها را در اولویت قرار دهید!
برای تماشای ایده های جذاب در انتخاب رنگ اتاق خواب از این ویدیو دیدن کنید.
تاثیر رنگ های سرد در اتاق خواب از نظر روانشناسی
آبی یا سبز، نقرهآبی یا فیروزهای، انتخابهای بینظیر برای اتاقهای خواب افراد مجرد و یا متأهل، دختر یا پسر، کوچک یا بزرگ هستند. گویی تمام این رنگها برای اتاق خواب ساخته شدهاند. البته افرادی که تعصب خاصی نسبت به رنگهای دیگر دارند، شاید این مطلب برایشان خوشایند نباشد؛ اما باید بدانند که علم روانشناسی برای آرامش و راحتی روح و روانشان این رنگها را پیشنهاد میدهد.
آبیها با طیفهای متنوع، و سبزها علاوه بر اتاق خواب در سالنهای نشیمن و حتی ادارات نیز قابل استفاده هستند. در کل میتوان گفت رنگهای سرد مناسبترین رنگها برای اتاق خوابها هستند.
از میان رنگهای میانی و خنثی نیز تنها رنگهای میانی را بررسی میکنیم که در بین آنها رنگ بنفش با ترکیبهای روشن آن را برای اتاق خواب پیشنهاد میدهیم. چرا که به رنگهای سرد نزدیک میشود. رنگهای خنثی نیز با توجه به اسمشان انتخاب صحیحی برای اتاق خواب نیستند؛ مگر اینکه این رنگها به دیوارهای خانه شما تحمیل شده باشند.