آیا تا به حال برایتان اتفاق افتاده که به یک اتاق بروید و از انتشار نور و انواع نورپردازی زینتی آن شگفت زده شوید؟ احتمالاً پاسختان منفی است! زیرا وقتی نورپردازی صحیح و بیعیب و نقص باشد شما به سختی متوجه این موضوع خواهید شد.
طراحان برجستهی دکوراسیون اعتقاد دارند که اگر نورپردازی دکوراسیون داخلی یک خانه به درستی طراحی شود، همهی افراد در آن احساس آرامش و راحتی میکنند در حالی که خودشان هم علت اصلی آرامش را نمیدانند! نور مناسب اتاق میتواند فضا را برای استراحت و آرامش افراد آماده کند. قواعد اساسی نورپردازی چیست؟
حقیقت آن است که اگر نورپردازی برای یک محیط به خوبی طراحی شده باشد آن را بسیار جذاب میکند. نور یکی از عناصر مهم در زندگی روزمرهی ما است که فعالیتهای روزانهی ما را تحت تأثیر قرار میدهد. تصور اینکه در یک جهان بدون نور زندگی کنیم برای ما بسیار مشکل است. در این مقاله قصد داریم به توضیح نکاتی دربارهی نورپردازی بهتر در طراحی دکوراسیون بپردازیم.
انواع نورپردازی صحیح
اساساً چهار مدل انواع نورپردازی صحیح وجود دارد که میتواند برای دستیابی به بهترین طراحی نورپردازی و نور مناسب در دکوراسیونهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این چهار نوع عبارتند از:
- نورپردازی محیط: در نورپردازی محیط یک فضای معین مانند اتاق یا سالن پذیرایی با سطح نرمی از یک نور عمومی پر میشود. اندازهی نور در این نوع از نورپردازی به اندازهای است که اشیا به خوبی دیده شوند.
- نورپردازی کار: نورپردازی کار نوری است که به یک منطقهی مشخص تابیده میشود و هدف از آن انجام دادن فعالیتهای بشری مانند مطالعه یا تهیهی غذا است.
- نورپردازی متمرکز: نورپردازی متمرکز نوعی از نورپردازی کار است که عمدتاً برای تمرکز بر روی آثار هنری و یا ویژگیهای معماری مورد استفاده قرار میگیرد.
- نورپردازی زینتی: از نورپردازی زینتی نیز برای زیبایی بخشیدن به محیط استفاده میشود. هرکدام از سه نوع نورپردازی که توضیح داده شد میتوانند نورپردازی زینتی نیز محسوب شوند. نورپردازیهای زینتی به گونهای طراحی میشوند که توجه افراد را به خود جلب کنند. معمولاً نورهای زینتی در ناحیهی مرکزی اتاق قرار میگیرند؛ یک مثال مناسب برای این موضوع استفاده از لوسترهاست.
قواعد اساسی انواع نورپردازی صحیح
یکی از اصول اساسی که اغلب هم نادیده گرفته میشود، روشنایی بخشیدن به فضاهایی است که بیشترین استفاده را دارند؛ یعنی کارهای زیادی در آن ناحیه انجام میشود یا افراد معمولاً در آنجا حضور بیشتری پیدا میکنند. یکی دیگر از قواعد اساسی دیگر اصل تعادل نور است. تمرکز منابع نور در اتاقها باید بر روی ناحیههایی باشد که در آن کار بیشتری صورت میگیرد و در عین حال سایر پرتوهای نور نیز باید به گونهای در اتاق منتشر شوند که آرامش دیداری را به هم نریزند.
یک تصور رایج آن است که شما نیاز به روشن کردن کل اتاق دارید؛ اما این تصور نادرست است و شما باید سعی کنید به جای روشن کردن کل اتاق منابع نور و فواصل آنها را به درستی تنظیم کنید. دلیل پر نور بودن بعضی از اتاقها لزوماً تعداد زیاد منابع نور نیست بلکه چینش درست آنها و در نتیجه ترکیب درستی از نورهای مختلف است.
مهمترین قاعده از میان قواعد اساسی نورپردازی دکوراسیون داخلی آن است که بر اساس عملکرد فضای مورد استفاده، آن را نورپردازی کرد. برای مثال با توجه به قواعد اساسی نورپردازی آشپزخانه با نورپردازی اتاق خواب باید متفاوت باشد. این موضوع برای سایر قسمتها مانند اتاق ناهارخوری، اتاق پذیرایی و حتی حمام و سرویسهای بهداشتی نیز صادق است.
نورها فقط برای زیبایی نیستند؛ بلکه یکی از عوامل مهم در سلامتی چشمها نیز محسوب میشوند. نورهای سفید اگر شدید باشند منجر به خستگی چشمها میشوند برای همین تا حد ممکن از لولههای فلورسنت یا مهتابی باید اجتناب کنید.
در عوض ترکیبی از نورهای سفید و زرد رنگ میتوانند چشمها را به آرامی بنوازند. لامپهای ال ای دی هم جایگزین مناسبی برای لامپهای رشتهای محسوب میشوند و استفاده از آنها در رنگهای مختلف میتواند باعث زیبایی هرچه بیشتر دکوراسیون شود.
انواع نورپردازی صحیح مکانهای مختلف
در هر خانه ۵ نقطهی کلیدی وجود دارد که باید برای نورپردازی دکوراسیون داخلی از آن نقاط کمک گرفت.
- هال یا سالن
- فضای ناهارخوری
- آشپزخانه
- اتاق خواب
- حمام
انواع نورپردازی صحیح هال
برای هال یا سالن اصلی باید نور از چهارگوشه بتابد؛ در حالت مطلوب نور باید از سه گوشه به بیرون تابیده و از گوشهی چهارم بر روی یک گیاه یا یک شی تزیینی متمرکز شود.
انواع نورپردازی صحیح ناهارخوری
برای فضای مربوط به ناهارخوری نور مناسب آن است که دقیقاً در بالای میز یک لوستر آویزان شود. البته برای فضای مربوط به ناهارخوری از نورپردازی غیرمستقیم نیز استفاده میشود. این حالت بهتر از حالت اول است و باعث آرامش میشود. گاهی اوقات نیز از منابع کوچک نور بر روی میز استفاده میشود این منابع میتواند شامل چراغهای ال ای دی کوچک یا حتی دو شمع باشد.
انواع نورپردازی صحیح آشپزخانه
برای نورپردازی آشپزخانه باید تمرکز بر نواحی مربوط به فعالیت باشد؛ اجاق گاز، کابینتها و یخچال مهمترین نقاطی هستند که باید نور بر آنها متمرکز باشد.
پیشنهاد نویسنده: انتخاب لوستر برای اتاق غذاخوری
انواع نورپردازی صحیح اتاق خواب
برای اتاق خواب نیاز به نور شدید ندارید؛ نورها در این فضا باید به صورت ملایم تابیده شوند. بنابراین محل قرارگیری منابع نور نباید درست در رو به روی چشمان شما باشد. استفاده از لامپهای کوچک و با نور ملایم بهترین گزینه به عنوان نور مناسب دکوراسیون اتاق خواب است.
انواع نورپردازی صحیح حمام
بهترین نورپردازی برای حمام استفاده از نورهای جانبی است. اگر حمام شما نسبتاً بزرگ است بهتر است مستقیماً در بالای دوش یک منبع نور قرار دهید. همچنین وجود آینهها نیز میتواند به تقویت نور کمک کند و آن را در محیط حمام بازتاب دهد.
برای تماشای ۵۰ ایده نورپردازی مدرن از این ویدیو دیدین کنید.( برای تماشای ویدیو از اتصال فیلتر شکن خود اطمینان حاصل بفرمایید )